neděle 7. dubna 2013

PREVIEW #12 Houston, Casablanca, Katowice

ATP Houston


Název: US Men's Clay Court Championship
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: American Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Povrch s názvem American Red clay je produktem stejné společnosti (Har-Tru), která dodává zelenou antuku na turnaj v Charlestonu. Na rozdíl od ní má však American Red clay měkkou vrchní vrstvu, díky čemuž je povrch pomalý a jeho herní vlastnosti jsou srovnatelné s evropskou antukou. Tmavě hnědočervenou barvu dodává povrchu nějaký vápenec, který je jednou ze složek. Rychlé míče a poměrně svižné klima rychlost hry trochu podpoří. S výjimkou víkendu hlásí předpověď možnost dešťů a bouřek. Startovní listina tradičně vypadá spíš jako pro turnaj hraný na tvrdém povrchu, protože obsahuje jen hrstku ortodoxních antukářů, ti se přesto pravidelně objevují v závěrečných kolech turnaje.


ATP Casablanca


Název: Grand Prix Hassan II
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Head ATP
Počasí: link

Podmínky na kurtu jsou v Casablance takové, jaké by člověk očekával na antuce. Ničím mimořádné, takové medium. Robin Haase po své loňské účasti prozradil, že stav kurtů není příliš dobrý a za mnoho nestojí ani podmínky mimo kurt. Podle něj jsou sprchy v areálu tak špinavé, že se hráči raději sprchují až na hotelu, o stavu toalet nemluvě. Vícero hráčům navíc byly odcizeny různé věci včetně cenností. Haase tahle zkušenost nedoradila a na turnaji je i letos, nicméně v případě nejvýše nasazených hráčů by to potenciálně mohl být důvod, proč neotálet s přesunem do Monte Carla, kde se bude následující týden pořádat turnaj Masters. Poslední dva ročníky ovládl Pablo Andujar, který zůstává na turnaji neporažen (9-0).


WTA Katowice


Název: BNP Paribas Katowice Open
Kategorie: International
Povrch: Red clay (indoors)
Míče: Babolat

Turnaj v polských Katovicích je úplně nový turnaj, který získal pozici v kalendáři po zaniklém turnaji v Kodani. Díky tomu tedy nejsou k dispozici zkušenosti z předešlých ročníků, ani záběry hry, ani ohlasy hráček, jak že to vlastně celé hraje. Existuje několik indícií, ze kterých lze zkusit předpokládat jaké podmínky na hráčky čekají, přesto je třeba následující řádky brát pouze jako neověřenou domněnku. V sekci Sponzoři na webu turnaje je uveden jako oficiální povrch CONIPUR PRO CLAY, což je technologický zázrak švýcarské firmy BASF. Jedná se o antukový kurt, který je přizpůsoben hře v hale, takže jeho základnu tvoří vrstva materiálů o výšce jen zhruba 2.5 cm (běžný antukový kurt má základnu 50-60 cm), na které sedí opět tenká vrstva samotné antuky. Kurt je tedy tvrdý a poměrně rychlý. Když se k tomu přičte efekt halových podmínek a celé se to ještě pocukruje nadmořskou výškou kolem 300 m n. m., vznikne nejrychlejší antukový kurt na okruhu. Lze to takhle odvážně prohlásit, protože kombinace CONIPUR PRO CLAY + hala + nadmořská výška 222 m n. m. je i na turnaji ve Stuttgartu, který se v tabulce povrchů umístil statisticky dokonce mezi turnaji hranými na trávě a hráčky na něm pravidelně střílí netypicky vysoká čísla vítězných míčů. Lze tedy v závěrečných kolech turnaje očekávat především ofenzivní hráčky, zatímco obranářky a pinkálistky by měly jen smutně koukat, jak to kolem nich lítá.


1 komentář: