neděle 13. ledna 2013

PREVIEW #3 Australian Open

Kategorie: Grand Slams
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

První grandslam sezóny se hraje na medium-speed povrchu Plexicushion Prestige, který minimálně v minulém desetiletí nabízel hráčům o něco pomalejší podmínky než třeba hardy na US Open. Vliv na rychlost hry měly a mají i míče Wilson Australian Open, které jsou hráči označované za "snadno se chlupatící", což pochopitelně sníží jejich rychlost. Během nočních zápasů se pak takové podmínky stávají ještě více složitými pro jakékoliv útočení. Taohle všechno v minulosti vyhovovalo (kromě velké čtyřky) především vyšším a útočně laděným hráčům jako je Berdych, Tsonga nebo Cilic, kterým se míče díky vyššímu odskoku odráží do ideální úderové zóny. Klasičtí big serveři, jejichž mezihra není až tak výrazná, jako je Querrey, Isner, Karlovic nebo Llodra, se však výrazněji prosadit nedokázali. Pro antukáře jsou podmínky příznivější, protože povrch dobře reaguje na spiny, nicméně páni jako Lorenzi, Volandri či třeba Monaco jsou důkazem, že bez výraznějších tenisových zbraní je to v Melbourne i přesto složité.

Předpověď počasí se příliš neslučuje s prohlášením "Oficiální meteorolog turnaje Bob Leighton předpokládá, že teploty kolem čtyřicítky by měly vydržet jen během prvních dvou až tří dnů. Pak se ochladí o více než deset stupňů a občas i zaprší.", nicméně minimálně v minulých týdnech všudypřítomný vítr by podle všeho neměl výrazněji promlouvat do průběhu turnaje.


Chcípáci, zdechliny, simulanti, čajíčci... aneb co koho trápí!


ATP

Číňan Di Wu je jediným grandslamovým debutantem v mužském pavouku.

Radek Štěpánek skrečoval v prvním gemu zápasu proti Benneteaovi v Sydney s nataženými mezižeberními svaly. (link) a (link)

Gilles Simon odstoupil z turnaje v Sydney kvůli zranění krku. "Ve včerejším deblu jsem udělal špatný pohyb a zatahalo mě na krku. Není to poprvé, co se mi to stalo," upřesnil Simon.

Benoit Paire byl při porážce s Lu v Čennaí ošetřován pro zranění stehna. "Drobné zranění na stehně, ale věřím, že to není nic podstatného směrem k Australian Open," sdělil Paire.

Únavová zlomeniny v lokti ukončila na začátku listopadu předčasně loňskou sezónu Gillese Mullera a do té letošní vstoupil porážkami s Kunicynem a Levinem.

Geal Monfils už před finále v Aucklandu zmiňoval velkou únavu a v samotném zápase byl ještě ošetřovan se zraněním stehna. Jeho konkurenceschopnost v zápase na tři vítězné sety je s otazníkem.

Juan Monaco odstoupil z exhibice v Kooyong se zraněním ruky. Podle posledních zpráv se ruka zlepšuje a Monaco by měl být připravan na Australian Open.

Leonardo Mayer odstoupil z turnaje v Aucklandu, protože si při novoročních oslavách popálil ruku od pyrotechniky. Podle jeho slov se stav zlepšil, ale díky otokům nemohl držet raketu.

5-12 v zápasech turnajů ATP pořádaných v Austrálii a 0-4 na Australian Open. Taková je "výhoda domácího prostředí" v podání Marinko Matosevice.

Jesse Levine vyhrál pouze 8 z 30 tiebreaků v hlavní soutěži turnajů ATP.

Lukas Lacko přijížděl na turnaj v Dauhá se zraněnou achilovkou na levé noze a po výhře nad Belluccim v Aucklandu sdělil: "I přes drobné zdravotní problémy jsem předvedl dobrý tenis."

Mikhail Kukushkin podstoupil loni v září operaci kyčlí, po které měl být údajně mimo hru na 3 až 6 měsíců. Australian Open pro něj bude prvním turnajem od zmíněné operace.

Vyjádření Iva Karlovice po prohře v Dauhá s Gojowczykem: "Ugh...strašný" a následná prohra s hráčem páté stovky žebříčku Bartonem nenaznačují ideální herní rozpoložení chorvatského obra.

Jan Hájek si nechával během zápasu prvního kola turnaje v Čennaí ošetřovat levý kotník.

Tommy Haas odstoupil z Hopman Cupu se zraněním nohy. V následujícím týdnu prohrál ve čtvrtfinále turnaje v Aucklandu s Monfilsem.

Richard Gasquet strávil většinu času z posledních sedmi sezón v TOP 20, nikdy se mu však nepodařilo na grandslamech přejít přes čtvrté kolo.

Mathew Ebden byl během zápasu s Granollersem v Sydney ošetřován (stehenní sval).

Po prohře 3-6 1-6 proti Fogninimu v Sydney se snesla na hlavu Grigora Dimitrova vlna kritiky za jeho liknavý až neprofesionální přístup k zápasu.

Somdev Devvarman podstoupil na začátku loňského roku operaci ramene, spadl do sedmé stovky žebříčku a od návratu na kurty vyhrál 3 z 11 zápasů.

Steve Darcis si přivodil nespecifikované zranění při prohře ve druhém kole challengeru v Nouméa. (link)

Podle webu spaziotennis.com trápí Flavio Cipollu problémy s pravým zápěstím, které ovlivňují zejména jeho backhand.

Simone Bolelli byl ošetřován (puchýře na levé noze) během zápasu proti Mathieuovi na exhibici v Kooyong. V dalších zápasech ho nahradil krajan Fognini.

Ruben Bemelmans musel v Melbourne kromě kvalifikace absolvovat i navštěvu zubaře, protože si při okusování žebírek uvolnil zub.

Michael Russell odstoupil z kvalifikace v Aucklandu vinou otravy jídlem. 9. ledna na Twitteru informoval, že se již vrátil k tréninku a přípravě na Australian Open. Přes první kolo se na grandslamech dostal 5x z 26 pokusů.

Grega Zemlja skrečoval v prvním kole v Aucklandu poté, co jeho zpráva na Facebooku o horečce rozpoutala sázkařské dostihy.

Janko Tipsarevic nastoupil v úvodním dni exhibice v Kooyong pod tišícími léky kvůli zánětu zápěstí a za stavu 1-6 0-1 skrečoval.

Kei Nishikori skrečoval v semifinále v Brisbane se zraněným kolenem a se odhlásil i z exhibice Kooyong Classic. V následujících dnech na Facebooku informoval, že stav kolene je mnohem lepší, bolest je pryč a potvrdil to i obnovenou účastí v Kooyong, kde nakonec nastoupil proti Mathieumu.

Carlos Berlocq odstoupil z kvalifikace v Aucklandu kvůli problémům se stehenním svalem. Podle jeho slov je však již 100% v pořádku a trápit ho tak může už pouze bilance 4-14 v prvních kolech grandslamů.

Michael Llodra odehraje na Australian Open první ostrý zápas letošního roku poté, co odstoupil z kvalifikace v Sydney kvůli jetlagu.

Po překvapivé finálové účasti v Čennaí skrečoval Roberto Bautista-Agut v 1. kole v Sydney pro bolest bříšních svalů.

Dustin Brown ocenil výkon Maxima Authoma v kvalifikačním zápase zprávou na Twitteru: "Neviděl jsem statistiky, ale jsem si jistý, že jsem v životě neodehrál moc zápasů, kde by měl můj soupeř víc vítězných míčů než já."

Pablo Andujar označil zápas proti Goffinovi na konci loňské sezóny za jeden z nejhorších v jeho životě. Výkony z letošní sezóny zatím nenaznačují výrazný posun k lepšímu.


WTA

Operace kůstky v kotníku připravila Samanthu Stosur o část přípravy na letošní sezónu a její výkony na úvod sezóny to podle všeho poznamenalo. Na turnajích pořádaných v Australii prohrála posledních 5 zápasů.

Heather Watson se odhlásila z turnaje v Hobartu kvůli zranění pravého lokte.

Rozpačité výsledky Christiny McHale ve druhé polovině loňské sezóny byly způsobeny únavou, která se začla projevovat od střevní chřipky na olympiádě v Londýně. (link)

Petra Martic se odhlásila z turnaje v Šen-čenu kvůli zranění zad. Podle jejího trenéra potřebovala ještě několik dní navíc na zotavení.

Mirjana Lucic odstoupila z turnaje v Šen-čenu (levé zápěstí).

Přípravu Varvary Lepchenko na turnaji v Brisbane ovlivnily zdravotní potíže jejího otce, který skončil v nemocnici s vnitřním krvácením. Jeho stav se již údajně lepší.

Psychická pohoda je podle Petry Kvitové tím největším problémem posledních týdnů. (link)

"Nehrála jsem až tak dobře, protože jsem byla trochu nervózní," připustila Maria Joao Koehler po výhře v závěrečném kole kvalifikace na Australian Open.

Angelique Kerber si před letošní sezónou udělala potápěčský průkaz, což je patrně nejdůležitější informace na této stránce.

Nemoc vyřadila Jelenu Jankovic z turnaje v Šen-čenu, ale vzhledem k její "historii" se spíše jednalo jen o taktický úprk.

Polona Hercog odstoupila z turnaje v Aucklandu kvůli zranění pravého zápěstí.

Ana Ivanovic se údajně (opět) rozešla se svým přítelem Adamem Scottem. Důvodem by mělo být minimum času, které spolu vinou sportovních kariér mohou trávit.

Po prohře v singlu odstoupila Klára Zakopalová v Hobartu z deblu kvůli zranění kotníku.

Zranění břišních svalů vyřadilo Anabel Medinu Garrigues z turnaje v Hobartu.

Anastasia Pavlyuchenkova odstoupila z turnaje v Hobartu pro zranění kyčle. Údajně nic vážného.

Kristina Mladenovic se odhálsila z turnajů v Aucklandu a Sydney kvůli zánětu zápěstí.

Zranění stehna přibrzdilo Danielu Hantuchovou v zápase s Tsurenko v Brisbane, aby následně ze stejného důvodu skrečovala v deblu.

Maria Sharapova odstoupila z turnaje v Brisbane s problémy s pravou klíční kostí. "Dobře. Cítím se opravdu dobře," ohodnotila svůj stav při tiskové konferenci v Melbourne.

Su-Wei Hsieh odstoupila z debla na turnaji v Šen-čenu se zraněnou paží. Podle posledních zpráv již nemá bolesti a ruka je v dobrém stavu.

Julia Goerges se v pauze mezi sezónami podrobila laserové operaci očí, která odstranila 6,25 resp. 4,75 dioptrií.

Sabine Lisicki odstoupila z kvalifikace v Sydney s virózou.

Lourdes Dominguez-Lino na Twitteru uvedla, že kvůli zranění odstupuje z Australian Open a bude se soustředit na antukovou část sezóny v Jižní Americe. Zpráva však byla později smazána a Dominguez-Lino se nachází v turnajovém pavouku.

Zranění nohy vyřadilo Casey Dellacqua z letošního Hopman Cupu a divokou kartu na následný turnaj v Sydney přetavila jen v porážku 4-6 1-6 s Date Krumm.

Alize Cornet měla ošetřované koleno v zápase s Scheepers v Hobartu.

Sorana Cirstea chytila virózu před cestou do Aucklandu, kde skrečovala v prvním kole proti Watson. Díky zdravotní indispozici nemohla následujících 10 dní trénovat.

Marion Bartoli nastupovala do turnaje v Šen-čenu z plné přípravy, proto vlastní rozpačité vystoupení na turnaji nepovažuje za směrodatné.

Victoria Azarenka odstoupila před semifinále v Brisbane kvůli infekci na palci u nohy. "Hojí se to. Necítím žádnou bolest, když hraju. Stále to mám ovázané, ale jinak žádný problém," sdělila obhájkyně titulu na Australian Open.

Naturalizovaná Australanka Jarmila Gajdošová neprošla první kolo na Australian Open ani jednou ze sedmi pokusů.

5 komentářů:

  1. Tady slova nestačí, jen se kochat a užívat tohohle servisu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hu...velka poklona a diky za tento servis a tipy......jen poznamka-brzo bude snadnejsi vypsat ty co jsou zdravotne v poradku :-)

    OdpovědětVymazat