sobota 29. prosince 2012

PREVIEW #1 Brisbane, Chennai, Doha, Auckland, Shenzhen, Hopman Cup

ATP/WTA Brisbane


Název: Brisbane International
Kategorie: ATP World Tour 250/Premier
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

Hovořit o turnaji v Brisbane jako o venkovním je informace pravdivá i zavádějící zároveň, protože tři hlavní kurty, kde se děje většina toho podstatného, jsou kryté. V případě centrkurtu je to konstrukce, která "sedí" na stadionu, ale neuzavírá ho (link), a dva vedlejší kurty (Show court 1&2) jsou kryté něčím, co připomíná trochu přerostlou prodejnu klobás (link). Důležitost tohoto, na první pohled nepodstatného, detailu lze snadno vidět v tabulce povrchů, kde se turnaje hrané na povrchu Plexicushion umístily až úplně dole mezi tvrdými povrchy, s výjimkou Brisbane. Tamní pseudohalové podmínky dávají hráčům možnost lépe kontrolovat míček, což se projeví jednak na kvalitě servisu a jednak se tam snáze prosadí útočná hra. Zatímco mezi muži se z TOP10 představí pouze obhájce titulu Murray, v ženském pavouku se objeví hned osm hráček z TOP10.


ATP Chennai


Název: Aircel Chennai Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Play Pave
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

Extrémně vysoká vlhkost vzduchu a teploty k 30°C vytváří v Čennaí takové malé tenisové peklo, které pořadatelé částečně mírní začátky zápasů v podvečerních hodinách. Vliv takových podmínek na samotnou hru je pak poměrně zajímavý. Míček z vlhkého vzduchu absorbuje vodu, čímž ztěžkne, sníží se jeho odskok a pro jeho odehrání je třeba logicky vyvinout větší sílu než obvykle. To má největší dopad na rychlost servisu, díky čemuž má turnaj v Čennaí jeden z nejnižších průměrů vyhraných bodů na servisu z turnajů hraných mimo antuku, a to i přes výraznou korekci od Milose Raonice v loňském ročníku. Povrch Play Pave je naopak relativně rychlý, což vykompenzuje vliv "pomalého vzduchu" v samotných výměnách a podpoří útočný tenis. Například ortodoxní antukáři se v Čennaí vůbec nechytají, což lze vysledovat z výsledků minulých ročníků. Raonic letos titul obhajovat nebude, takže pozornost bude především na trojici starých známých z Čennaí - Tipsarevicovi, Cilicovi a Wawrinkovi.


ATP Doha


Název: Qatar ExxonMobil Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

Neviditelnému tlaku blížícího se Australian Open podlehli i katarští šejkové v Dauhá a proto i zde na hráče čeká kombinace povrchu Plexicushion Prestige a míčů Wilson Australian Open. Relativně pomalé podmínky ještě často hráčům znesnadňuje pouštní vítr, který předpověď hlásí i na prostředek následujícího týdne. Po odhlášení Rafaela Nadala zbyla na startu, ve srovnání s předešlými ročníky, poměrně dietní sestava vedená Ferrerem, Gasquetem, Kohlschreiberem a vzhledem ke kariérní bilanci na turnaji (20-6) i možným černým koněm Davyděnkem.


WTA Auckland


Název: ASB Classic
Kategorie: International
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

Nejvýraznějším hráčem na turnaji v novozélandském Aucklandu je tradičně počasí. Vítr a déšť často zlobí hráče, netrpělivé sázkaře i pořadatele, kteří loni minisouboj s přírodou prohráli a byli nuceni odehrát finále ženského turnaje v hale. Předpověď na následující týden vypadá nadějně, co se deště týče, větrno však po většinu týdne bude. V kombinaci s pomalejším povrchem Plexicushion to vytváří podmínky, které vyhovují hráčkám se stabilní mezihrou od základní čáry, obranářkám, naopak high-risk tenis zde často končí sebedestrukcí, což si v letech minulých na vlastní kůži vyzkoušely třeba Šarapovová, Lisicki, Goerges či Hradecká. Letos bude zajímavé sledovat, jak se dokáže na složité podmínky adaptovat například milovnice sebedestrukcí Mona Barthel.


WTA Shenzhen


Název: Shenzhen Longgang Gemdale Open
Kategorie: International
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson
Počasí: link

Turnaj v čínském Šen-čenu je jeden ze tří nových turnajů, které se pro sezónu 2013 připojily do kalendáře WTA. Podobně jako pořadatelé mužských turnajů v Čennaí nebo Dauhá, i ti v Šen-čenu musí při vábení hráčů vyvíjet extra úsílí, aby kompenzovali skutečnost, že se turnaj nachází 7500 km od Melbourne, kam už nyní směřují myšlenky hráčů a tenisového světa. Více než dvojnásobné prize money oproti souběžně pořádanému turnaji v Aucklandu nakonec přilákalo relativně kvalitní hráčský materiál v čele s domácí Li Na, otázkou ovšem je, kdo přijel opravdu hrát tenis a kdo se chce nechat pouze vyplatit. Jelena Jankovic či Marion Bartoli v minulosti několikrát pohrdly menšími turnaji, Ayumi Morita, Shahar Peer, Melinda Czink, Kimiko Date Krumm a některé další hráčky jsou zase přihlášené do kvalifikace v Sydney. To vše by mohlo nabídnout nejen překvapivé výsledky zápasů, ale i překvapivou vítězku turnaje. Ve snaze přiblížit podmínky na kurtu co nejvíce Australian Open a nabídnout tak hráčkám ideální přípravu, zvolili pořadatelé stejný povrch - Plexicushion Prestige, a podle sponzora Wilson, který je uveden na webu turnaje, přidali podle všeho i stejné míče - Wilson Australian Open. Pokud se k tomu přidá počasí, kde nejvyšší teploty nepřesáhnou 20°C, lze očekávat spíše pomalejší podmínky.


Hopman Cup


Název: Hyundai Hopman Cup
Kategorie: ITF Mixed Teams Championships
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

Hopmanův pohár se pro sezónu 2013 přesunul o 4 kilometry západně do zbrusu nové Perth Areny, z pohledu sázkaře se však jedná o změnu víceméně kosmetickou. Opět se hraje na povrchu Plexicushion Prestige a s míči Wilson Australian Open, nicméně zatímco v předešlých letech se hrálo v hale, letos se bude hrát pod otevřeným nebem. Pro případ deště je k dispozici zatahovací střecha, nicméně předpověď aktuálně straší spíše extrémně vysokými teplotami. "Povrch, rychlost povrchu i míče jsou stejné jako na Australian Open, takže z pohledu hráče jde pravděpodobně o nejlepší možnou přípravu ve smyslu adaptace na podmínky prvního grandslamu sezóny," sdělil ředitel turnaje Steve Ayles.

1 komentář: